Miért jó a kutyusomnak az agancs rágóka?

2020.09.26 08:51
Miért jó a kutyusomnak az agancs rágóka?

A kutya természetes szükséglete, hogy rágjon. Szüksége van rá, ez az egyetlen módja, hogy természetes módon tisztán tartsa fogazatát és a fogkőtől is meg szabaduljon. Kutatók számtalan alkalommal megfigyelték, hogy a kutya ősei, a szabadon élő farkasfélék vadászat és táplálkozás után, a préda bőrét vagy csontjait, agancsait rágcsálják. Az agancs egy elszáradt bőrrel bevont szaru képződmény, puhább mint kutyusunk foga de a szennyeződéseknél jelemzően keményebb.

Fontos szempont még, hogy rágcsálás közben bármit rágcsál a kutyusunk, az erodálódik, és jelentős része a kutyusunk pocakjában végzi. Ez gyakran mérgező anyagok bejutását jelenti a szervezetbe, ezzel szemben viszont az agancs rágókából lehulló darabok nem mérgezik Őt. Ezek a darabok könnyen emészthetőek, természetesek, esetenként hozzájárulnak a természetes kálciumbevitelhez, és a kálciumhiány pótlásához is. 

De miért fontos emellett, hogy kedvencünk rágjon?
A mai gazdik, ahogy mi is, családtagként tartjuk kutyusunkat, de általában nem örülünk neki, mikor kedvenc sneakerünket nézi rágókának, jól meg is szidjuk és közben nem értjük, miért csinálta, amit csinált?!
Pedig a magyarázat egyszerű, egy közös falkát alkotunk kutyusunkkal, az ő világában, amiben a mi kedvenc sneakerünk lehet a közösen elejtett préda, aminek rágcsálása boldogság hormont (endorfint)  szabadít fel benne, ami a már midnen gazdi által ismert boldog, rágcsálós kutyus arcban nyilvánul meg.


Tehát szuper gazdiként látjuk és ismerjük négylábú barátunk szükségleteit, amiből az egyik legfontosabb a rágás, ehhez remek választás az agancs rágóka, ami kíméli és tisztítja a fogát, pótolhatja a hiányzó kálciumot, továbbá rendkívül boldoggá teszi kutyusunkat, miközben méreganyag mentességéből adodóan a lenyelt darabok miatt sem kell agódniunk.

 Kutyusunk számára ezt a természetes rágás élményt adja az agancs-rágócsont, agancs rágóka rágása, melynek során az agyban felszabaduló endorfin (boldogsághormon) hatására a kutya ellazul.

Kedvencünk kikapcsolódik, mi pedig nem idegeskedünk azon hogy hova lett a
cipőnk, vagy a gumirágó fele.

A linkre kattintva különböző méretű agancsok, és más természetes rágókák közül válogathatsz: https://kutyusod.hu/spl/291864/Termeszetes-ragoka