Alerrgiás kutyusod?

2021.03.06 23:03
Alerrgiás kutyusod?

Allergiás kutya?

Igen, sajnos a modernkori betegségek, egészségügyi problémák már nem csak minket, hanem kutyusainkat is érintik.
Egyes fajták között akár az egyedek 80 százaléka is szenvedhet allergiától.
Ez legtöbbször az állatorvosnál derül ki, de sok apró jelből következtethetünk mi magunk is arra, hogy bizony a kutyánk allergiás. Mik ezek a tipikus tünetek, amik utalhatnak allergiára?

Összegyűjtöttük a legelterjedtebbeket nektek:
- Indokolatlan lábrágás, végtag és tappancs nyalogatás: Mindenfajta seb, vágás, tüske nélkül, naponta többször vagy akár több órán át rágcsálja vagy nyaldossa valamelyik végtagját,tappancsát. Fontos, hogy ezt ne keverjük össze a napi tisztálkodással!
- Vakarózás, túlzott szőrhullás: Ha se nem bolhás, se nem stresszes, és mégis sebesre vakarja a kis oldalát, fejét vagy az arcát, gyanakodhatunk rá, hogy allergia áll a háttérben. Ha hirtelen a kanapénk és a ruhánk tele van kedvencünk szőrével, egy-egy játék és simi után, akkor is érdemes jobban odafigyelni kedvencünkre. Nézd meg, hogy viselkedése változott-e, látsz-e új, különös szokásokat. Figyeld bőrét, szőrzetét, hogy pontosabb képet kapj, valóban allergiától szenved, hiszen a vedlés természetes jelenség, évente párszor a fokozottabb szőrhullás még nem jelent feltétlenül allergiát.
- Kiütések, piros puklik, bőrpír: Bár a kutyáknál az élősködők sokkal inkább jelen vannak a bőrfelszínen, mint az emberek esetében, ha ezeket kizártuk, itt is erős a gyanú, hogy allergiáról van szó. Rendszerint ezeket a kiütéseket sebesre vakarják. Ilyenkor érdemes ezeket a sebeket kezelni, hogy ne fertőződjenek el és a gyulladást is gyorsabban meg tudod szüntetni a megfelelő bőrápolókkal.
- Hasmenés: Természetesen kutyusunk is lehet beteg, de ha nem sikerül elmulasztani 5-8 nap alatt, akkor élhetünk a gyanúval, hogy bizony allergia bújik meg a háttérben. Ilyen esetben pótold a vizet és az ásványi anyagokat is a szervezetében! Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha huzamosabb ideig tart a hasmenés!
-Tüsszögés, könnyező szemek, orrfolyás: igen, ez is gyakran előfordul sajnos, és bár viccesnek hat elsőre egy aranyosan prüszkölő kutyus, de neki valószínűleg igen zavaró a nem múló tüsszögés. Az orrfolyást pedig mi magunk is utáljuk, a könnyező szemekről már nem is beszélve!

A felsoroltakon kívül is lehetnek ritkábban előforduló tünetek, ez kutyusonként és allergia fokozatonként eltérő lehet. Az allergiás tünetek, ahogyan az embereknél is különböző hevességgel léphetnek fel. Minél hevesebben, gyorsabban jelentkezik egy-egy tünet, annál jobban irritálja kutyusodat az allergia kiváltója.

Nagyon gyorsan és hevesen jelentkező, életveszéllyel járó allergiás tünetekkel, forduljunk azonnal orvoshoz! (Például duzzadt arc, nehézlégzés, puffadt nyelv stb...) 

Felismertük a jeleket, kutyusunk allergiás, de mégis mitől alakult ez ki, és mi válthatja ki?

Egyrészt a túltenyésztés miatt, sajnos sok fajta érzékenyebb a környezeti hatásokra, másrészt a mi életünkben jelenlévő rengeteg kemikália is felelős érte, harmadrészt, ami általában a legjellemzőbb, az eledel, amit kutyusunknak adunk.

Ritkább esetekben allergiás reakciót rovarcsípés is okozhat! Az életveszélyt jelentő tünetekkel fordulj egyből állatorvoshoz!


Túl sok fertőtlenítő felmosás, parfüm, wc illatosító - ők méretüknél és felépítésüknél fogva sokkal érzékenyebbek ezekre. A vegyszerrel felmosott padlón mászkál kutyusod nap, mint nap a talpa nagyon érzékeny bőr felület, itt nem védi szőr sem, így közvetlenül a bőre érintkezik a vegyszerrel. Ez sajnos nagyon sok kutyusra jelent veszélyt. Használj természetes, környezetbarát tisztítószereket, ezzel megelőzheted az irritációt és még a környezetedet sem mérgezed vele!

Ha bebizonyosodott, hogy allergiás a kutyusunk, akkor több lépésben érdemes nekiállni a probléma leküzdésének.

Ami a legfontosabb, hogy pontosan megtudjuk, mi az, ami konkrétan allergiás tüneteket okoz nála, ezt állatorvosi nyelven  intolerancia tesztnek hívják, a tesztről érdeklődj állatorvosodnál! A másik járható út a kitapasztalás, vagy a kizárásos diéta. Érdemes feljegyezni, hogy melyik nap mit adsz kutyusodnak enni, vedd számításba a jutalomfalatokat is! Mindent jegyezz fel a tüneteket is és próbáld meg kikövetkeztetni, hogy mi válthatja ki a tüneteket. Ha étel allergiára gyanakszol, akkor zárd ki az étrendből azt az elemet, amire úgy érzed, hogy kedvenced allergiás. Váltsd fel másik tápanyaggal és nézd meg, hogy elmúlik-e az allergiás reakció. Fontos, hogy nem egyik napról a másikra fognak elmúlni a reakciók, így légy türelmes, van akinek már pár nap alatt elmúlnak a tünetek van akinek meg több hét (akár 8 hét is) kell, hogy elkezdjenek javulni.

Második lépésnek javasolni szoktuk az otthoni kemikáliák és a kutyasampon cseréjét is. Rengeteg természetes alapanyagból készült kutyasampon, szappan és ápoló termék van a piacon. Illetve természetes, hipoallergén mosógél, textilöblítő, felmosószer és mosogatószer is kapható megfizethető áron, érdemes ezeket is lecserélni. A wc illatosítót esszenciális illóolajra is cserélheted, hogy csak néhány tippet adjunk...

És talán a legfontosabb, az élelmezés!
A tálakat lecserélheted üvegre, fémre, bambuszra vagy porcelánra. Van akinek a fém tál váltja pont ki az allergiát, ilyen esetben válts másik etető edényre. Tápból hipoallergén, természetes, adalékanyag menteset válassz! Vagy ami már sokaknak bevált: etesd kedvencedet főtt vagy barf (nyers) étrendnek megfelelően. A Holisnacks és a Humac étrendkiegészítők és jutalomfalatok, rágókák nagyon sok kutyus életét könnyítik meg, mert gyakorlatilag tünetmentessé tehetik a keresztallergiákat is.
Mindenképpen javasoljuk, hogy foglalkozz a problémával, mert neki jelentős életminőség romlást okoz egy nem kezelt allergia, a legyengült immunrendszer miatt, nekünk pedig töblettköltség az állatorvosnál.
Minden esetben konzultálj állatorvossal is!

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, keress minket e-mailben vagy facebookon, 24 órán belül válaszolunk hétvégén is!