Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kutyás etikett 1. rész

2021.07.30 10:04
Kutyás etikett 1. rész

Mik azok az alapvető szabályok, amelyeket ajánlott betartani?

 

A kutyás etikett nem csak arról szól, hogy te mint gazdi a saját kutyusoddal jól bánsz hanem arról is, hogy mivel kutyáink társasági lények így más kutyákkal és emberekkel is kapcsolatba kerülnek. Neked arra is oda kell figyelned, hogy kutyusod mások számára ne legyen teher, baj ne történjen. 

Egy lelkiismeretes gazdi igyekszik kutyusa minden igényét a tőle telhető legjobban kielégíteni, amihez nélkülözhetetlen megteremteni az otthont átjáró békés környezetet. Egy gazdinak kötelessége odafigyelni másokra és betartani néhány alapvető szabályt. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk azokról az emberekről sem akik nem tartanak kutyát, rájuk se legyen teher a kutyánk.

Íme néhány általunk apalvetőnek számító pont:

-Minden nap biztosíts kutyádnak megfelelő mozgási lehetőséget. Általában azok a kutyák is igénylik ezt akiknek ott van a hatalmas kert is játszani. Egy egy délutáni/esti sétát ők is biztosan szívesen beiktatnának a mindennapokba :)

-Piszkos ügyek, vagyis a kutyapiszok felszedése. Mind ismerhetjük azt amikor “aknamezőn” sétálgatva kerülgetjük a mások által otthagyott csomagot.. Ami nem ok arra, hogy te is ott hagyd és majd elveszik a sok között. Mindig legyen nálad kakizacsi! A legegyszerűbb módja, ha a pórázra rá van rakva egy kakizacsi tartó és csak cserélni kell ha elfogyott az aktuális zacsi göngyöleg.

-Ne engedjük oda kutyusunkat idegenekhez. Pláne ha mindkettőjükön póráz van. A természetes mozgásuk így akadályozva van ami egy alap stresszhelyzetet idéz elő. Ha barátkozni vágyik kedvencünk akkor menjünk el egy kutyafuttatóba vagy egy parkba.

-Ez az alapszabály már életünk nagy részére kihat..Helló 21. század. Szóval bárhol is légy kutyusoddal az egyik szemed mindig legyen rajta. Tudjuk, hogy csábító a telefon pláne ha sok dolgunk is lenne rajta de ha elmész kedvenceddel valahova akkor figyelj rá! A legtöbb baj egy pillanat alatt megtörténhet. 

-Vajon mi lehet a sárga szín ha kutyán (póráz, hám, nyakörv) látod?

Nos nem, ez nem a legújabb Gucci dog divat. Ez olyasmi mint a lovaknál a piros szalag a farkára kötve. Egy jelzés. A sárga szín azt jelzi, hogy a kutya okkal lesz pórázon és a gazdi nem véletlenül nézelődik stresszesen más kutyák közeledtével. Ez ugyanis azt jelzi, hogy beteg vagy valamilyen viselkedési terápián vesz részt.

-Ne hagyjuk olyan távol szaladni, ahol már nem vagyunk rá hatással és semmiképp ne engedjük el ha nem 100% hogy visszajön az első vagy második kérésünkre. Emellett tudnunk kell felmérni azt is, hogy hol lehet őt elengedni. 

-Idegen, látványosan lábadozó, evő vagy ivó kutyához se engedjük oda, hiszen nem ismerjük hogyan fog reagálni ebben a helyzetben. Egy sebezhető kutya viselkedése alapjában megváltozik. Beindulnak az életösztönök és a megszokott kedvessége, játékossága a betegséggel morgásba és ösztönös védelemre cserélődik. 

-Figyeld a kutyákat akikhez kedvenced odamegy, nehogy teher legyen számukra egy másik kutya közeledése. Ilyenkor nem azt kell figyelni, hogy játékos e hanem milyen érzetet/viselkedést vált ki a másikból. Ha pedig egy másik gazdi megkér, hogy ne engedd oda kutyádat vagy hívd vissza akkor gondolkodás nélkül tégy így!

-Csoportok avagy a már megszokott baráti társaságok:

Kiskutyánk érkezése előtt állunk így nálunk ez most pont aktuális ugyanis kutya nélkül már eljárunk egy kutyás társaságba. Ha látsz egy már összeszokott társaságnyi kutyát akkor mielőtt csak úgy oda engednéd kedvenced kérdezd meg a többi gazdit, hogy oda engedheted e, hiszen egy összeszokott csoportban már megvan a kialakult hierarchia melyet könnyen fel tudsz borítani. 

-Kisgyerekkel vagy idős emberrel találkozunk akkor hívjuk vissza a kutyát, hiszen sokan félnek a mellettük elsuhanó állattól, vagy ellenkező esetben a mi kutyánknak lehet kellemetlen egy sikítozó gyerekkel való találkozás.

-Ne engedjük, hogy kedvencünk rongálja környezetét. Te sem szeretnél arra ébredni, hogy a kutya lerágta a lakásban a sarkakat, kanapét vagy esetleg szétrágja a növényeidet. Ugyanez érvényes a kinti kutyusokra is, nem szeretnéd ha gondosan évek óta dédelgetett, nevelgetett növényeidet megrágcsálná vagy épp az autó kerekeit nézné finom falatnak.

-Kunyerálás. Azt hiszem ha valamit hát ezt a jelenséget  senkinek sem kell bemutatni. Előtted is ott van az a kép amikor a cuki kutyapofi az asztalon vagy az asztal mellett kerek szemmel, csendben bámulva, farkát csóválva ül? Ha eddig nem is volt már biztosan ott van :D 

Szóval igen, ez is egy olyan dolog amit nem szabad hagynunk. Tőlünk még csak csak kunyráljon, vagy próbálkozzon de mástól TILOS! 

-Szigorúan tilos más kutyáját kérdezés nélkül megetetni, jutalmazni, simogatni, felvenni. Sosem tudhatjuk, hogy milyen kiképzési alapelvekkel nevelik, illetve hogy a kutyának van-e bármiféle ételallergiája.

-Tüzelő kutyával kerülendő a futtató, illetve egyéb közkedvelt kutyasétáltatási helyek. Ugyanis egy tüzelő szuka szaga megbolygatja az ivaros kanok viselkedését amely zárt, kis helyen hamar komoly konfliktusokhoz vezet.. és valljuk be, te sem örülnél ha csomaggal a pockban távoznátok.

-Tanácsok egymás közt. Pont ugyanolyan mint a kismamáknál. Senki sem kíváncsi a másik kéretlen tanácsaira. Ha valamiről érdekli a véleményed vagy tanácsot szeretne kérni akkor egyenesen ezt fogja tenni. De kéretlenül nem ajánlott osztogatni.

-Diagnosztizálás.. jajj hogy erről mennyit tudnék írni.. :D Ez a mai facebook alapja, pláne az idősebb korosztálynál :D Szóval én inkább összefoglalom: ne tedd :D

Ami a te kutyusodnál működött nem biztos/valószínű, hogy a másiknál fog sőt akár nagyobb bajt is okozhatsz. Ha betegnek véled fordulj minél hamarabb orvoshoz. Ennél hasznosabb tanács nincsen.2 hét múlva ismét jelentkezünk:)