Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A nyugodt kutyás karácsonyozás titkai

2021.12.10 10:30
A nyugodt kutyás karácsonyozás titkai

Ezzel a témával kapcsolatban ezer gondolat kering az én fejemben is. Próbálok közben rátok, olvasókra is gondolni, hogy vajon milyen kérdőjelek lehetnek bennetek amikor a karácsony és a kutya együtt kerülnek szóba. Ajándékozás? Biztonságos karácsonyozás? Vegyek neki ajándékot? Nem fogja szétrágni a csomagokat? Mi a jó megoldás?

 

Nos, ma ezekre próbálok nektek és talán még önmagamnak is választ adni, hiszen idén lesz az első közös karácsonyunk Hayleyvel az akkorra 6 hónapos beagle gyermekünkkel.

 

A legegyszerűbb kérdéssel elkezdem, ami nem más, mit:

 

Kapjon e ajándékot négylábú gyermekünk?

 

Persze! Hiszen miért is ne kapna?! Ő is ugyan úgy megérdemli. Na jó talán nem ez a legjobb megfogalmazás hiszen ezt nem kell külön kiérdemelni, ehhez elég gyakorlatilag lenni is. :D Kutyusaink folyton folyvást kapnak új játékokat, miért is ne lehetne ezt összekötni a karácsonyozással. Akár még be is csomagolhatjuk neki és mellé tehetünk egy jutifalit, hogy ő magától nekiálljon kicsomagolni. Persze ha ezt az opciót választod akkor ez az ajándék legyen az utolsó amit a fa alá tesztek! :D 

 

Az ajándékok amiket mi javasolni tudnánk neki:

Bár én most csak plüssöket javasoltam nektek, minden kutyus mással szeret játszani így ha a plüssök között nem találtad meg a neki valót akkor IDE kattintva kedvedre tudsz válogatni a kategóriák és a termékek között.

 

Kutya vs karácsonyfa

 

A kisgyermekes vagy épp gyerekes családoknak nem fogok sok újat mondani azzal, hogy sok-sok plusz feladatot jelent a karácsonyi ünnep körüli biztonság megteremtése és bizony nincs ez másként ott sem, ahol kutya vagy éppen kölyökkutya van.

Hiszen mi is lehetne izgalmasabb, mint a karácsonyfadíszek amik bizony a labdákra hasonlítanak leginkább?! Vagy éppen a girlandok amik bár színesek és csillognak egészen hasonlítanak a húzós játékokhoz, mint pl.: a dupla csomós kender kötél vagy épp a kender kötél labda kötélen. 

 

Így lesz a nagy játékból hatalmas baleset és így lesz minden más a karácsony csak nem örömteli…

 

Pedig kedvencünk ezt nem rosszaságból csinálja (maximum egy picit), hanem követi a természetes ösztöneit. A szobában lévő fa pont olyan mint a parkban vagy a kertben lévő fa, tehát ha alatta van egy kis víz az neki ugyan olyan, mintha a parkba kitennéd az utazó tálat. Hiszen honnan is tudhatná, hogy a karácsonyfa alatt vegyszeres víz található ami segíti a fát kivágása után minél hosszabb időre szépen tartani? A fa rágásról nem is beszélve, hiszen az utcán lévő botoknak, fáknak sem tud nemet mondani most meg beviszünk a lakásba egy hatalmas fát és nem szabad rágmia?! Fokozottan érvényes ez a kölykökre aki meg aztán mindent is megrágnak. 

 

Miért is lenne kivétel ez alól a karácsonyfa ha a kanapé sarka vagy éppen az asztal lába nem az?!

 

Persze az, de ezt nekik még tanulniuk kell viszont a nagy különbség, hogy amíg az asztal lábát nem igazán tudja darabokra szedni, ezáltal nem nyel le darabokat addig ott van az a rengeteg műanyag vagy éppen üveg(!) a karácsonyfán amik darabjai könnyen leszaladnak a kutya torkán át a pocakba majd végbélbe és mindenhol hatalmas károkat okozva kedvencünknek. Pedig ő csak játszani akart..

 

Hogyan tegyük biztonságossá a fát?

 

Neked is megvan az a kép ahol a karácsonyfa fejjel lefelé lóg és a macska próbálja elérni, ugye?! :D

A kép és az alatta lévő kommentek ugyan viccesek, de ez nem megoldás.

Nincs karácsony karácsonyfa - és másoknak Kevin, nekünk Igazából szerelem - nélkül, így tehát nem fogjuk sem kedvencünket ki vagy épp bezárni egész karácsonyra a kertbe/kennelbe és a fát sem fogjuk buborék fóliába tekerni a biztonság érdekében.

 

Nyugi, van megoldás. Az első, hogy a törékeny, értékes díszeket csak olyan helyre szabad akasztani, ahol a kutya nem érheti el, de nem is látja, így nem lehet vonzó a számára. Szóval a dédnagymamától kapott generációk óta jól őrzött díszeket szerintem idén hagyjuk csak a dobozban. Tudod, biztos ami biztos.

Illetve a szúrós és az ehető díszeket is hagyjuk idén a padláson, hiszen a finom falat egészen csalogató lehet. Ha pedig műhóval szeretnéd befújni akkor kérlek jól nézd át az összetevőket mert nagy eséllyel mérgező lenyelve. 

Minden más pedig mehet, csak legalul ne nagyon legyen elérhető díszítés. Tény, hogy a kutya-biztos díszítés komoly kreatív feladat pláne, hogy szép is legyen, de mégse kerüljön alulra semmi, ami felkeltheti az érdeklődését és azért még itt van egy kis plusz: nem árt ki is kötni, nehogy könnyen fel tudja borítani a kutya játék vagy kíváncsiskodás közben. Vagy ami még praktikusabb megoldás lehet, hogy megteremteni a fa körül egy olyan megoldást ami magát a kutyát tartja távol. 

Ilyen lehet:

  • hatásos lehet bármilyen ragacsos érzetű szőnyeg, vagy akár durva, tüskés lábtörlő is
  • kutya mobil kennelét is feláldozhatjuk erre az időszakra
  • használhatjuk szaglását a távoltartáshoz, az erősebb mentol illat bizony távol fogja tartani a fától, ehhez még nagy beruházás sem kell. Akár illóolajat vesz, akár a beget napokról megmaradt Vicks Vapo Rub kenőcs, mind a kettő hatásos lehet. Mártsuk a  vattagolyókat az olajba vagy a krémbe és tegyük a fa alsó ágaira. Egyes kutyáknál a keserűalma spray is hatékony, ha ezt az opciót választjuk akkor mindenképpen teszteljük az ünnep előtt, mert bizony vannak ebek, melyeknél ez a trükk nem jön be.
  • a bababiztonsági rács is jó megoldás lehet (nálunk idén a mentolos illat és a biztonsági rács kerül bevetés alá)
  • ne feledkezzünk meg persze arról, hogy vannak emberek is akik nem feltétlenül kedvelik a 2 méter magas és 1,5 méter kerületű fákat, hanem az asztalon egy kisebb fa a már jól bevált karácsonyfa. Nekik egyszerű a megoldás: tedd az asztalra ahol nem éri el az eb :D

Azoknál a családoknál ahol nagy családi karácsonyozás lesz több kutyával és még több gyerekkel (mint nálunk, két kölyökkutya, macska és 5 kisgyerekkel :D) ha van lehetőségetek akkor egy biztonsági ráccsal zárjátok ki a kutyákat amíg megy az ajándék bontogatás. Nyugodtan adjátok oda nekik hamarabb a kari ajit és higyjétek el ha van társaságuk nem fognak hisztizni azon, hogy ők nincsenek minden pillanatban veletek. Jó nagyot fognak játszani amíg a felnőttek és a gyerekek bontogatnak, sőt utólag hálás is leszel magadnak, hiszen nem kell majd mindig azt lesned, hogy mit nyúltak le a kedvencek vagy épp melyik eszi meg hamarabb a csomagolópapírt.

 

Ha esetleg csak a blogon követsz minket akkor ezúton is Kellemes Ünnepeket Kíván Neked és Kedvencednek a kutyusod.hu csapata!

Ha pedig Instagramon és Facebookon is követed mindennapjainkat akkor még találkozunk idén!