Miért jó ha a gyermeked kutya mellett nő fel?

2021.10.04 18:00
Miért jó ha a gyermeked kutya mellett nő fel?

Sok felnőtt és gyermek van oda a kutyákért, nem véletlenül. Kedvesek, bújósak, barátságosak és egy szóban összefoglalva imádnivalóak! A kutyusok közelsége a mindennapokra is jótékony hatással van. Segíti a pszichológiai és a szociális fejlődést. Íme néhány indok, miért is tökéletes páros egy kisgyermekes család és egy kutyus.

Kevés olyan erős köteléket tapasztal meg az ember mint egy kisgyermek és egy kölyökkutya közös fejlődése. Ha együtt nőnek fel a kutyus is testvérré válik. Egy olyan személlyé, akire gyermekünk  hosszú hosszú évekig számíthat. Segíti a lelki fejlődését és valljuk be, sokszor olyan szeretetet adnak amire emberek nem képesek. Ahogyan csendben az öledbe fekve felnéz rád amikor szomorú vagy, vagy amikor hatalmas boldogsággal vár haza. Ezeket más nem tudja megmutatni, csak ŐK! Ez egy szétszakíthatatlan kötelék.

 

Függetlenül attól, hogy hány éves gyermekről beszélünk egy kutya felelősségre neveli őt is. A gyerkőc látja a szülőktől hogyan is kell a mindennapokban gondoskodni a kutyáról és bizony ő is be szeretne szállni mind az etetésbe, mind a játszásba és garantálom, hogy a sétáltatásba is. Amint a gyerlőc elég idős lesz komolyabb feladatokat is elláthat majd, amivel az önbecsülése is fejlődni fog. Persze szülőként sose feledjük el, hogy a kutya a mi felelősségünk! 

 

Empátia. Egy kutya empátiára nevel. A gyerekek életük első néhány évében azt tapasztalják, hogy a szülők és a család világa körülöttük forog. Bármi kell nekik gyermeki őszinteséggel kérik, akarják, most és azonnal. :D Ezt minden szülő ismeri. :D A kutya által megmutathatjuk nekik, hogy másoknak is vannak szükségleteik amikről nekünk KELL gondoskodnunk. Ez idővel megerősíti a gyermek empátiáját és hamarosan minden családtagra és kortársra kiterjed. 

 

Bizalom. Egy gyereknek aki épp felfedezi a kis világát és minden nap vagy sokszor minden napszakban tanul valami újat olykor vannak olyan nehézségei amiket nem feltétlenül szeretne elmondani nekünk, a szüleinek. Viszont ilyen esetekben ott van a kutya, akiben úgy bízik mint senki másban. A kutya nem fogja sem nekünk sem másnak elmondani így bizalommal fordul majd felé. Félre ne értsetek, nem azt mondom hogy a gyerek titkolózzon a szülei előtt hanem hogy vannak olyan dolgok amiket ő maga szeretne megoldani a saját kis lelkében. Ha segítség kell neki a szülei mindig ott lesznek, így ha nem bír megbirkózni vele tud hozzájuk fordulni, de az apróságokat a “tesóval” néha neki jobb megbeszélni. 

 

Tanulás. A kutya jelenléte jótékonyan hat a tanulásra, különösen azoknál a gyerekeknél, akik tanulási vagy önértékelési problémákkal küzdenek, ami sajnos egyre gyakoribb a közösségi média hatásai miatt. A visszahúzódóbb gyerekek szívesebben olvasnak fel meséket kutyusuknak, hiszen társaságuk megnyugtatóan hat rájuk. Manapság egyre több intézményben veszik igénybe terápiás kutyák segítségét is az olvasás tanítása során. 

 

Tisztelet. Időnként a kutyáknak is szükségük van egy kis saját térre, ha elfáradtak, betegek vagy egyszerűen rossz napjuk van, szívesebben vonulnak vissza saját helyükre. Az egyik legfontosabb dolog, amit a gyermeknek meg kell tanulniuk, hogy tartsák ezt tiszteletben. Ezt a szülő feladata megtanítani gyermeküknek. Gyerekünk sem szeretné, ha kedvencünk elkobozná játékait amíg ő játszani szeretne ugyanígy a kutyáknak is vannak ilyen pillanatai.

 

Testmozgás. Ma már a csapból is az folyik, hogy ez mennyire fontos. Mert valóban az! Akárcsak az embereknek úgy a kutyáknak is szükségük van a mindennapos, rendszeres testmozgásra! Nekik nem számít, hogy esik, fúj vagy éppen havazik, a testmozgást akkor is igénylik, napi több óra sétát is. Ez minket is fitten tart. Természetesen ha épp hideg van vigyük le mi a kutyust, nem kell, hogy gyermekünk órákat töltsön a hidegben, de otthon is tudnak futkorászni, labdázni vagy éppen kötelet húzni. 

 

Egészség. Számos tanulmány kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik már a kezdetektől fogva közeli kapcsolatba kerülnek a kutyájával, életük első évében ritkábban betegszenek meg.  Kedvenceink szőrén, mancsán olyan kórokozók is megtalálhatóak, amelyekkel a gyermekek otthon nem találkoznak, mégis hozzájárulnak immunrendszerük erősödéséhez, így idősebb korban kisebb valószínűséggel alakul ki náluk allergia vagy asztma.

Egy négylábú társ megnyugtató jelenléte, mosolygós tekintete, puha bundájának simogatása mérhető változásokat indít el a gazdikban. Stressz-szintjük fokozatosan lecsökken, ellazulnak, könnyebben kikapcsolódnak. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata alacsonyabb, s a kisebb-nagyobb egészségügyi panaszok száma is csökken a családban. A kutatások alapján elmondható, hogy a kutyás családok tagjai általában véve kevesebb alkalommal látogatják meg az orvosi rendelőket, beleértve a gyerekeket is. (Nem, nem azért mert olyan drága volt az állatorvos! :D )

 

Boldogság. A szerotonin és a dopamin pozitív érzelmeink építőanyaga, melyet az állatokkal való érintkezés bizonyítottan növel. A tudományos magyarázatokat félretéve is jól tudjuk azonban, hogy egy vidám játékkal eltöltött délután nemcsak kutyánkat, hanem gyermekünket is felvidítja. Ahogyan minket is. 

 

A kutyás családokban élő gyerekek nagyobb önbizalommal és magasabb szociális készségekkel rendelkeznek, érzelmileg fejlettebbek, kortársaikkal gondoskosóbbak, figyelmesebbek. Jóval nyitottabbak a világra és könnyebben alkalmazkodnak az életükben lévő változásokra. Könnyebben veszik az eléjük gördülő akadályokat, problémamegoldó képességük is fejlettebb. 

 

A családokra is hatalmas pozitivitással van, hiszen a közös, szuper kutyás programoknak köszönhetően  megnöveli a hasznosan töltött közös időt ami által javul a kommunikáció. 

 

Az utolsó és talán legfontosabb dolog amire megtanítja az egész családot az a szeretet. Ezt szavakkal leírni nem lehet, hiszen a szeretetet nem lehet megtanulni. Az érzés jön magától. Nincs csodásabb látvány annál ahogyan kiskutyád és imádott csoda gyermeket együtt nőnek fel. 

 

Ha esetleg van olyan képed amin a gyermeked és kedvenced együtt szerepel és szívesen megmutatnád a nagyvilágnak várjuk kommentben vagy instán.♥

 

Találkozunk legközelebb,

Lilla