Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Nyári tudnivalók és tippek gazdiknak

2021.06.30 15:00
Nyári tudnivalók és tippek gazdiknak

Az emelkedő hőmérséklet mellett néhány dolgot figyelembe kell venni annak érdekében, hogy Te és kedvenced szórakoztató és végső soron biztonságos nyári időt élvezzetek.

Az emberektől eltérően a kutyák nem nagyon izzadnak. Csak a talpukon és kevés a verejtékmirigyük, így nem képesek nagyobb hőségekkel megbirkózni. Ehelyett zihálás formájában tudják elveszíteni a hőt. Ha a kutyák túl melegek lesznek, sokkal inkább hajlamosak a hő kimerülésére, agyvérzésre, sőt a halálra is.

15-21 fok között nincsen semmilyen kockázat. Ekkor nyugodtan vidd le kedvencedet lehetőleg órákra sétálni.
23 foknál a hosszúszőrű kutyákra már érdemes odafigyelni. Sűrűbben cserélni a vizet.
26 foknál már érdemes alkalmazni néhányat tippjeink közül és biztosítani a megfelelő légmozgást.
29 fok vagy annál több már veszélyes kategória minden kutya számára. Ilyenkor rengeteg dologra kell figyelni és több tippünket is érdemes alkalmazni.

A kockázatot növeli az is, ha kutyusod elhízásban szenved, nagyon fiatal vagy már idősebb.

Illetve van néhány faj akikre érdemesebb odafigyelni ilyenkor.
Rövid orruk megnehezíti számukra a testhőmérséklet szabályozást:
Bulldogok, mopsz, boston terrier, spánielek.
Vastag bundájuk miatt magasabb kockázat pl.:
Husky, Bernárhegyi, Hegyi kutyák, Alaszkai Malamut, Szamojéd és szépen magyarosan a Csau Csau.
Rajtuk kívül a fekete szőrű kutyák tartoznak még a rizikófaktoros kutyák közé. Ugyanis szőrük több hőt nyel el mint másoké.


Íme néhány tipp, hogy hogyan hűtsd a kuyádat ebben a nagy melegben

1. Keressetek árnyékot

Keresd meg az udvar leghűvösebb pontját és terítsd le neki kedvenc takaróját. Lehet az egy nagy fa tövében vagy épp a tuják között, akár a teraszon. Ebben az időben nagyon hasznosak a szétnyitható árnyékoló sátracskák amiket ma már több helyen is megtalálhatsz.

2. Medence
Ha a kutyánk szeret sokat kint lenni nyáron, érdemes beszerezni egy medencét, ahol kedvére hűsítheti magát de figyeljünk, ne legyen túl hideg benne a víz.

3. JÁRJON A LEVEGŐ

Kint az udvaron ha szerencsénk van a természet megoldja helyettünk a problémát, ha pedig nincs nyugodtan vezessünk ki egy ventillátort (persze csak ha otthon vagyunk és tudunk rá figyelni) ami járatja neki a levegőt. Ha pedig benti kutyus akkor ugyan ezzel meg tudod oldani a keringtetést vagy ha esetleg van klíma a lakásban akkor azt nyugodtan kapcsold be. :)

4.Kültéri párásító

A legtöbben ezt párakapuként ismerhetjük. Készíthetsz te magad is vagy megvásárolhatod. Készülj rá, hogy a gyerekek is imádni fogják, nem csak négylábú társaink.:)

5.Hűsítő matrac

Ezt ma már rengeteg helyen beszerezheted. Rendkívül hasznos viszont kizárólag felnőtt kutyáknak ajánljuk! Ha esetleg nincs otthon vagy nem szeretnél plusz egy dolgot otthonra ami helyet vesz el a további 3 évszakban akkor remek B verzió tud lenni egy vizes/nedves törölköző. Itt is érdemes figyelni, hogy ne legyen jéghideg, mert azzal csak ártunk neki. :(

6. Víz
Nos igen, ez nem tipp hanem alapkellék :D Hiszen mindig kell neki víz. Igen ám, de amire most gondolok az az, hogy ha otthon vagy sűrűn cseréld a tálban a vizet, mert hamar felmelegszik ebben az időben. :/

7.Töltött labda avagy a Kutyafagyi

Tudom, tudom. Ez egy kicsit magyarázatra szorul. Sokan nem ismerik ezt a trükköt. Talán a jutalomfalattal töltött labda magasabb szintje. :D Szóval ami kell hozzá az egy jutalomfalattal tölthető labda és vagy valamilyen krém, zöldség vagy alaplé. Töltsd meg a labdát, dobd a fagyasztóba és néhány óra múlva mehet is a fagyizás.

+1 Sétálás közben mindig legyen nálad víz

Minden sétálás előtt engedj friss vizet a hordozható itatóba. Ha úgy van dobd be a hűtőbe, mert a későbbiekben úgyis felmelegszik a kezedben vagy a táskában, így nem lesz túl hideg mire kelleni fog.