Táplálékkiegészítő kutyáknak?!

2020.11.07 19:20
Táplálékkiegészítő kutyáknak?!

A cím kérdés is lehetne, és a válasz nagybetűs IGEN! Íme összefoglalónk a témában.

Kedves Olvasó, szeretnénk neked mi, mint kutyások megmutatni, hogy a kutyáknak szánt étrend kiegészítők bizony nem a gyártó cégek pénztárcájának vastagítása miatt nyertek létjogosultságot.
A legtöbb gazdi - lehet, hogy köztük Te is - amikor végre, hosszabb-rövidebb kísérletezés árán megtalálta azt a kutyaeledelt, amit kedvence szívesen fogyaszt, nincs tőle hasmenése, és bundája a hangulata is fényes tőle, bizony nem szívesen vált másik tápra, eledelre, kutyakonzervre.

No de mi történik hőseinkkel ezután?
Eltelik 3-4 év, egyre több a kutyus fogköve, egyszer-kétszer akár kisebb megbetegedések kísérik újtukat. Ilyenkor mi azzal nyugtatjuk magunkat, hogy egy kutyaév 7 emberi évnek felel meg, és normális, hogy „Fifike ősszel el-elkap egy-két kutya nyavalyát”. Persze ilyenkor már lehetséges, hogy kevesebbet szalad, vagy akár könnyebben jön egy ficam, vagy rándulás. Valójában amit látunk, az a minőségi éhezést is jelentheti! Az eset pedig az, hogy bár a hasát jól megtölti az eledel, amit kap, és néha ezen felül jár a kutyusnak egy-két cupákos csont, de szervezete nem tud feltöltődni a szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból, mivel újra és újra ugyanazt az ételt kapja, ugyanazzal az összetevőkkel.

Nyilván velünk is előfordul, hogy az ősz beköszöntével fáradékonyabbak vagyunk, vagy esetleg kevésbé figyelünk a változatos táplálkozásra, és bár tudjuk, hogy nem ez a legjobb megoldás, ilyenkor multivitamint szedünk, vagy több zöldséget eszünk. Ami viszont nagyon fontos, hogy  kedvencünkkel ellentétben mi  dönthetünk úgy, hogy ma olajos halat vacsorázunk, esetleg az ebéd mellé eszünk egy salátát, ő viszont nem tud így dönteni. Írásunk célja nem a felesleges lelkiismeret furdalás felkeltése, vagy országos táp összetevő elemzési hullám elindítása a gazdikban, sokkal inkább az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, milyen fontos az őszi és tavaszi szezonban feltölteni kutyusaink vitaminraktárait, annak érdekében, hogy ellenállóan és jó kedvvel csapjanak bele a télbe. A helyes táplálékkiegészítő kiválasztásához érdemes figyelembe venni kedvencünk alkatát, mozgás mennyiségét, és persze azt, hogy mennyi idős. Szerencsére a ma beszerezhető vitaminok és ásványi anyag készítmények nagyrészt állati és növényi alapanyagokból készülnek, melyek lehetővé teszik méreganyagmentes táplálásukat, ill. azt is, hogy szívesen fogyasszák ezeket a kiegészítőket.