Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Amit a tűzijátékról tudnod kell gazdiként!

2021.08.13 10:00
Amit a tűzijátékról tudnod kell gazdiként!

Ez az éjszaka a legtöbb kisállat életében egy rendkívül stresszes éjjel. A tűzijáték okozta félelem miatt évről évre kutyusok százai tűnnek el. Megfelelő óvintézkedésekkel azonban könnyebbé tehetjük ezt a napot kedvenceink számára. Először is próbáljuk megérteni mi miért történik.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?

Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek ilyenkor is jót szundizve fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Hátracsapott fülek, rémült tekintet, egész testében reszket. A fürdőkádban keres menedéket vagy bebújik az ágy alá, ahol talán nem érhet el hozzá a baj. A gazdi minden igyekezete ellenére is órákba telhet, mire megnyugszik kedvence. A nyári hónapok alatt előforduló heves viharok és az ünnepnapok estéjén fellőtt tűzijáték zaja előhozhatja a kutyák legmélyebb félelmét.

 

A félelem hangja

A kutyák elsődlegesen szaglásuk révén fedezik fel környezetüket, de érzékeny hallásuk is fontos szerepet játszik abban, hogyan érzékelik, hogyan értelmezik az őket körülvevő világot. Kétszer szélesebb frekvenciasávban képesek hallani és akár négyszeres távolságból. A kutya agyának kell megkülönböztetnie azt, mely hangok fontosak és melyekre nem érdemes figyelmet fordítani. 

 

„A kölykök életének korai periódusában agyuk megtanulja, mi természetes a világban, mi az, ami rendben van, és mitől nem kell tartani. Majd 12 hetes koruktól fogva (amikor legtöbbjük gazdihoz vagy örökbefogadókhoz kerül) a félelmi válaszreakciók elkezdenek kifejlődni. Vagyis, ha három hónapos korukat követően valami új dologgal találják szembe magukat, amitől megijednek, megtanulhatják, hogy innentől kezdve ettől a dologtól félni kell.’’ – mondja Naomi Harvey, a Dogs Trust szervezet kutyaviselkedés-kutatója.

Mire figyeljünk tűzijáték esetén?

Ha tehetjük ne hagyjuk a kutyát a szabadban, ha tudjuk, hogy a közelben tűzijátékot terveznek! Ugyanis ha nincs hozzászokva ezekhez a hangokhoz, annyira megijedhet, hogy átugorhat a kerítésen, elszaladhat, és legrosszabb esetben el is tűnhet.

 

Így tedd kutyusod számára elviselhetőbbé a tűzijátékot:

Megelőzés

Ha Kedvencünk természetéből fakadóan rosszul reagál a hirtelen zajokra, az Augusztus 20. tűzijáték valószínűleg egy rémálom lesz a számára, így egy ijedős kutya gazdájaként fontos gondoskodnunk a megelőzésről. Bár ez hosszabb időt vesz igénybe és rengeteg belefektetett energiát a legjobb és leginkább fenntartható módszer a pszichoterápia lehet. Azonban ne feledjük, hogy minden kutya más és más, így a legjobb, ha egy olyan állatgyógyászati klinikán kérünk tanácsot, ahol viselkedésterápiával is foglalkoznak. Némi türelemmel hozzá szoktathatjuk kutyánkat a számára ijesztő hangokhoz, ha azokat kellemes emlékekkel társítjuk. Új játék, jutalomfalat vagy egy kis közös játszadozás megtaníthatja az állatnak, hogy nem szükséges olyan ijedősnek lennie – mely más körülmények között is hasznos lehet. 

Kérjük állatorvosunk segítségét!

 

Keressünk egy biztonságos helyet a házban!

A tűzijáték komolyan megijesztheti a kutyánkat, így a legjobb, amit tehetünk, hogy egy biztonságos és csendes átmeneti kuckót biztosítunk számára, hogy átsegítsük a nehéz éjszakán. Erre alkalmas lehet egy nagy fürdőszoba vagy egy zárható garázs is, ahol a kutya komfortosan érezheti magát. Fontos továbbá, hogy ha tisztában vagyunk azzal, hogy a szőrmók nem bírja a stresszt, maradjunk vele otthon, így kevésbé lesz traumatikus számára az este. Mindig ellenőrizzük, hogy a kiválasztott hely valóban biztonságos-e illetve ebben az esetben javasolunk egy gyógynövény alapú nyugtatót. Aki pedig jobban szereti az olaj állagú nyugatókat ezt a termékünket javasoljuk.

 

Bár mi ilyenkor nem ajánljuk a közös sétát, de ha mégis erre kerül a sor mindenképpen használjunk pórázt! Viszont az ünnepség helyszínére semmiképp se vigyük kedvencünket. Stresszhelyzetben, félelem hatására agresszívra fordulhat bármely jámbor kedvenc viselkedése.

Zárjuk el a lehetséges menekülési útvonalakat!

Tűzijátékkor még a jólneveltebb kutyák is elszökhetnek. A tűzijáték stresszt kiváltó zaja ösztönös, pánikszerű viselkedésre késztetheti őket. Amennyiben a kutyusunkat a kertben tartjuk, győződjünk meg róla, hogy a kert egyik pontján sem tud a kerítésen átszökni. Fokozottan legyünk körültekintőek ajtónyitáskor, egy nyitható előkapu is jó lehetőség lehet számára.

 

Érdemes lehet évente 1x állatorvosunkkal átbeszélni a kapcsolattartói adatainkat és ellenőrizni a beültetett chipet chipolvasóval.

Vészhelyzet esetére

Legyen kéznél az ügyeletes orvos elérhetősége, ha bármi probléma lépne fel (ilyenkor felléphet epilepsziás roham vagy szívroham a hanghatások miatt), illetve ha elkóborol a kutyánk, mielőbb keressük fel a helyi menhelyet vagy a gyepmesteri telepet!

Minden állatbarátnak javasoljuk, hogy ha talál egy megriadt állatot, akkor ha teheti, helyezze otthonában biztonságban, persze mérjük fel a helyzetet mielőtt befogjuk a kutyát. Nagy eséllyel néhány órán belül előkerül a gazdi is. Egymást segíthetjük azzal, ha felkészítjük otthonunkat egy esetleges bajba került állatka átmeneti befogadására.