Kutyás ünnepek, gondolatébresztő kutyásoknak és kutyásokhoz vendégségbe menőknek.

2020.12.20 19:07

Idén kicsit kevésbé nyüzsgő lesz, és talán kicsit kevesebb vendéggel jár majd a Karácsony,
és az ünnepek a nyavalyás vírus miatt, de azért így is számíthatunk
egy-két látogatóra. Kutyusunk, és az ő kedvükért született ez az írás.

Pár szóban, hogy mikre érdemes odafigyelni az ünnepek alatt:

Ha kutyusodat mindig egészséges, teljes értékű tápokkal, vagy BARF táplálással eteted, nagyon megterhelő neki, ha hirtelen minden csirkecsont és mócsing darab nála landol az ünnepi asztalról. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy neki nem jár a kényeztetés, de fontos, hogy az étrendjébe illő finomságokkal kedveskedj neki az Ünnepek alatt is, és a trakta vége ne 3-4 nap hasmenés, émelygés legyen.

Vágjunk is bele!
Ami talán a legfontosabb, és amit mindenkinek mindig javaslunk, az a komunikáció.
Nyugodtan kezdjük már az ajtóban azzal a kedves rokonoknak, barátoknak, a kabát levétele közben, hogy „tudjátok, Tücsök alergiája végre megszűnt, és kiderült, hogy ételallergia, szóval kérlek, ne adjatok neki semmit az emeberi ételekből.”

Ez viszont vendégeinket lehet, hogy kicsit elszomorítja, hiszen ki ne szeretne kedveskedni egy cuki négylábúnak, így remek megoldás lehet, hogy kiteszünk külön kutyás tányérkába, „Tücsök jutalomfalat” felirattal ellátva egy kis kutyakekszet (recept egy korábbi bejegyzésünkben ;) ), vagy más jutalomfalatot. Ezt el is mondhatjuk „tettünk ki  egy külön jutalomfalatos tálat neki, az új kedvenc trükkje a feküdj foroggal kombinálva”. Rögtön win-win a szituáció, általában a vendégek és Tücsök is nagyon élvezi amikor, kutyusunk trükköt mutat be és ezért azonnal kapja is az egészséges falatkákat, vendégeink pedig igazi cirkuszi showt is kapnak a bejgli mellé.

Ha látogatóink kisgyerekkel érkeznek, evés közben könyen örök barátság születik, viszont egy-két sütkrumpli falat az érzékenyebb gyomrú kiskutyánknak 2-3 nehezebb hasfájós napot is okozhat, így ha már elég nagy a csemete mindenképpen mondjuk el neki, hogy „Tücsök nem ehet krumplit és csirkecombot de nézd, ezt a kekszet nagyon szereti, ebből adhatsz neki vacsi után” ha fiatalabb a poronty, lehet, hogy érdemesebb az evés idejére különválasztani őket, elkerülvén a jószándék szülte baleseteket.

Evés után a  rengeteg illattól valószinűleg kedvencünk is igazán éhes lesz, így ha nyugodtan szeretnénk még kicsit beszélgetni, érdemes lehet egy szarvasagancs, vagy más hosszantartó rágókát adni, a mi hős kutyánknak, aki zokszó nélkül szaglászta végig a halászlé, és a rántott hús minden falatját anélkül, hogy randalírozni kezdett volna az asztal körül, vagy netán az asztalon. Viszont a jól megérdemelt rágókát érdemes úgy időzíteni, hogy a vendég kisgyerekek ne próbálják elvenni tőle, mert még a legjámborabb kiskutya is lehet, hogy morgással jutalmazza majd.

 

Sok kutyaszakértő ajánlja, hogy kuytusunk egézsége érdekében, 2-3 hetente egy koplalós napot illeszünk be, amikor nem kap enni kedvencünk, ez segíti az esetlegesen lerakódott dolgok ürülését is. Mi ezt mindenképpen a vendégség érkezése elötti napra tennénk, így ha lesz is 1-2 elcsent morzsa, azzal nem borítjuk fel teljesen a tápanyagbevitelt. A menü összeállításakor is érdemes észben tartani, hogy mik azok, amik különösen veszélyesek rá, ha lehet kihagyni őket, vagy még egyszer figyelmeztetni, az extra csokis csoki tortánál mindenkit, hogy az bizony !MÉREG! Tücsöknek.

 

Ha mi megyünk vendégségbe kutyás barátainkhoz, és esetleg mi nem vagyunk kutyások, kedves figyelmes dolog, a kutyusnak is készülni valami aprósággal, legyen az jutalomfalat, akár egy játék. Kezeljük kicsit úgy vendéglátónk kutyáját, mintha családtag lenne, elvégre az is, és egyeztessünk gazdijaival, mi fér bele, és van-e olyan, amit kifelyezetten nem szeretnének.


Természetesen mindenki máshogy eteti kedvencét, más szabályok vagy rendszer szerint, ezért érdemes az általunk említett példákat hozzájuk igazítani, a fent leírt általánosságokat személyre szabva. Ha esetleg tanácsra van szükségetek, szívesen válaszolunk minden kérdésre a hello{abetukarikaban}kutyusod.hu-n Karácsonyi Csoda tárggyal.

Boldog Karácsonyt Kíván a Kutyusod.hu Csapata!
Szilvi, Orsi, Nándi, Andris