Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Nyaralás kutyával vagy nélküle?

2021.07.16 10:00
Nyaralás kutyával vagy nélküle?

Nyaralás kutyával? Hazánkban néhány évvel ezelőtt még szinte egyáltalán nem volt opció ez a lehetőség. Szimplán rábíztuk a szomszédokra, barátokra vagy a családra akik nagyon kedvesen napi 1x megetették felnőtt kedvencünket és játszottak vele egy kicsit. Vagy ott volt a kutyapanzió mint másik választás. Mindkét esetben biztos kezekben hagytuk négylábú családtagunkat és az orrára kötöttük, hogy viselkedjen jól illetve hogy 5-10 napon belül jövünk.

Viszont ez mára már változott. Félreértés ne essék, az emberek többsége még mindig a fent említett opciót választja amivel semmi baj sincs. Ám ma már opcióként az is választható, hogy kedvencünk velünk jöjjön nyaralni. Ezt már a vendéglátó egységek, hotelek és a strandok is lehetővé teszik számunkra. Szóval a kutyás nyaralás már nem is olyan kivitelezhetetlen. ;)

Belföld, külföld vagy autóval megközelíthető országok?

Amikor nekiállunk megszervezni az utat rengeteg szempontot kell majd figyelembe vennünk ami minden lehetőségnél változik.

 

A belföldi nyaralás talán a legkönnyebb választás. Ha már a kutyával nyaraláson gondolkozol akkor nagy valószínűséggel már voltatok a Balcsin is kutyás strandon így az autókázás nem lesz ismeretlen kutyusodnak. Ha a kutyusuk nyugodtan viseli akkor csak a fejét/nóziját kidugva az ablakon nézelődni fog az egész úton vagy ha extrán szerencsés vagy akkor elfekszik a hátsó ülésen és csak akkor száll ki ha a gazdi azt mondja. Ám lehetséges, hogy nem vagyunk szerencsések és egy izgága utazós társunk lesz. Ebben az esetben érdemes hátra ülnie valakinek mert állandó mozgásával, akár szökési kísérleteivel megzavarhatja a sofőrt. Ha pedig nagyon rosszul viselkedik az autóban akkor érdemes neki egy kutyáknak készített gyógynövényes nyugtatót beszerezni.

 

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ő sem lehet csak úgy az autóban, szabadon mozogva. Ha a hátsó ülésen utazik érdemes beszerezni egy ülésvédő huzatot, binztosági övet és hámot. Ha pedig a csomagtartóban utazik akkor egy utazó boxot javasolunk, amiben kényelmesebben elfér. 

 

Több órás utazás esetén ne felejtsünk el valamilyen nassolnivalót, jutalomfalatot, valamint bőséges ivóvizet csomagolni kutyánk részére! Közben pedig figyeljünk oda az árulkodó jelekre, és bizonyos időközönként álljunk meg egy „technikai szünetre”! 
A külföldi utazás már kicsit több szervezést igényel. Ha a célország számunkra autóval is elérhető akkor a szabályok nem sokat változnak. Viszont ha repülővel utazunk akkor sok tervezésre és odafigyelésre kell számítanunk.

 

Elsőkörben fontos nem csak az internet alapján tájékozódnunk hanem felhívni a légitársaság ügyfélszolgálatát és érdeklődni a feltételekről. Fontos megtudnunk többek között azt is, hogy kedvencünk velünk utazhat e vagy a poggyásztérben kap helyet. Ha kistestű kutyánk van akkor valószínüleg velünk fog utazni az utastérben ám a közepes vagy nagytestű kutyáknál ez sajnos nem megoldható. Emellett fontos odafigyelni, hogy a légitársaságok általában limitálják, hogy egyszerre hány állat lehet a gépen. 

 

Amik nélkül kedvencünk nem hagyhatja el az országot: 

-Állatorvos által kiállított érvényes útlevél

-regisztrált chip

-veszettség elleni oltás

 

További szabályozásokról, korlátozásokról, EU-n kívüli követelményekről és az esetleges karanténról mindenképpen tájékozódjunk a választott célországra vonatkozóan!

 

Szállodák, hotelek, éttermek és strandok

 

Belföld:

Ma már hazánkban rengeteg kutyabarát szállás létezik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kutyusunk bármit megtehet ott. A bútorokra semmiképp ne engedjük fel őket, ilyenkor érdemes magunkkal vinni a fekhelyét. Emellett egyedül sem szabad hagyni a szállás helyen, hiszen új környezetben máshogy viselkedhet, nehogy kárt tegyen a bútorokban. Etetés után pedig érdemes megnéznünk, hogy nem e kente össze a szőnyeget. Ha igen még időben szivaccsal mi is ki tudjuk szedni belőle. 

 

Kutyabarát szállásokon is fontos odafigyelnünk, hogy bár pihenni mentünk a már megszokott sétákat ugyanúgy tartanunk kell mint otthon és igen, itt is ugyanúgy fel kell utána szednünk a csomagot. :D

 

Az étteremben pedig alapszabály (még jólnevelt kutyáknál is), hogy nem szabad elengedünk, ne menjen át más asztalokhoz/idegenekhez.

 

Azt azt hiszem mondanom sem kell, hogy jutalomfalatot érdemes mindig magunknál tartani, biztos ami biztos alapon. :D

 

A szállás.hu összeszedte a top 10 kutyabarát szállást Magyarországon, erre kattintva láthatjátok. 

A booking.com-on pedig van lehetőségünk rá szűrni, hogy kutyabarát szállást keresünk.

 

Strandolás:

Ha kinéztük a számunkra szimpatikus kutya strandot akkor arra figyeljünk oda, hogy legyen nálunk víz kedvencünk számára. Ezen kívül biztosítanunk kell neki árnyékot és arra is oda kell figyelnünk, hogy a forró homok égeti kedvencünk mancsát ezért érdemes kavicsos strandot választani vagy a korai órákban menni. Mindig tartsuk szemmel kutyánkat, és lépjünk közbe, ha konfliktusba keveredik a társaival, hőguta jeleit mutatja, vagy a többi strandoló nyugalmát zavarja! Illetve ha strandolás azaz víz akkor a rovarokról se feledkezzünk meg. Ebben segítségünkre lehet a MyBulldog Permet.

 

A bőrönd tartalma szerintünk:

-oltási könyv

-érvényes útlevél (külföld)

-nyakörv/hám, póráz 

-etető-és itató tál

-táp, jutalomfalat, víz

-fekhely vagy pokróc

-kutyakefe

-törölköző (a kutyának, nem csak neked :D)

-a kedvenc játékai

-gyógyszerek (hasmenés elleni gyógyszer, mancskrém, kullancsriasztó, sebfertőtlenítő, nyugtató stb.)

-lebomló kakizacsi

 

Persze azt is fel kell tudnunk mérni hogy neki jobb lenne-e itthon vagy jöjjön inkább velünk. Idősebb vagy beteg kutyus esetén az otthonmaradásra szavaznék. Megterhelő lehet neki a rengeteg utazás, környezetváltozás és a hőség.Egy szó mint száz a kutyás nyaralás megoldható és abban is biztosak lehetünk, hogy kedvencük nem fog panaszkodni ha a szállás nem úgy néz ki mint a képeken vagy esetleg az időjárás beleszól egy-egy programba.