Környezet barát gazdi? Miért?

2020.11.25 09:44

Miért fontos neked is, hogy Zölden, kedvenced egészségét és Földünk épségét is szem előtt tartva éld kutyás mindennapjaid?

Manapság, a korona vírus mellett mindennapjaink fő témája a környezetvédelem, klímaváltozás, globális felmelegedés kérdésköre, és hogy mit tehetünk mi, egyes emberek.
Persze mondhatjuk, hogy ezek távlati problémák, amik a mindennapjainkban a híreken kívül nem jelennek meg, ha nem akarjuk, de nekünk, felelős kutyatartóként mégis érdemes vele már most foglalkozni.

Hogy miért?

Kedvenceink környezettudatos tartása gyakorlatilag méreganyag mentes tartást jelent.


Az a por, ami az autók, járművek kipufogójából egyenesen az úttestre, járdára ömlik, attól kutyusodnak nem a cipőjük lesz koszos, ahogy egy poros főút mellett elsétáltok a kedvenc parkotokba, vagy a mezőre, ők abban „mezitláb” járnak, belehajolva, azt szimatolva sétálnak. Itt a por alatt sajnos nem homokot értünk, hanem szén, égett olaj, kén, és kémia elemek keveréke, mérgek sokasága. Kutyusod nem dönthet úgy, hogy kerülőúton menjetek sétálni. A nagy tanulság, hogyha nem muszáj, ne ülj autóba, ha megoldhatod biciklivel vagy gyalog, azzal kutyusainknak is kedvezel! 
Kutyusod kedvenc játéka, az a gumilabda, ami néha a Te kezeden is morzsalékot hagy, neki nem a kis mancsdában marad, hanem a szájába veszi, és a morzsalék egyenesen a hasába kerül. Emellett a nyála is oldja belőle a színezéket, ami sok esetben ólmot tartalmaz. Ezek, ahogy a földbe kerülnek 100-200 év alatt mikroműanyaggá bomlanak, és mi is megisszuk, megesszük ivóvizeink és élelmiszereink által, de kutyusod minden nap nagy dózisban  mérgeződik általuk. Ő nem választhat méreganyagmentes játékot, ehhez Te kellesz!
A müanyag tál, amit már sokszor megkapargatott, és a vizét kapja benne, tudjuk pontosan, hogy szintén egészségkárosító rá nézve. A karcos műanyagból leválnak a kis „forgácsok”, kutyusod ezeket nem tudja kiköpni, és nem választhat magának egy nem mérgező bambusz tálat, esetleg kerámiát. Ehhez Te kellesz!

Ez a pár apró példa ízelítőt ad abból, hogy mennyi minden van, amit a korábbi évtizedekben természetesnek gondoltunk a kutyatartásban, de ennek az eredménye az, hogy a legjobb barátaink ma már sajnos ugyanúgy szenvednek a ráktól, és az alergiától akárcsak mi, a különbség viszont, hogy Te és Én dönthetünk úgy, hogy kerüljük ezeket a mérgező tárgyakat, és odafigyelünk rá, hogy ne érintkezzünk velük, Ők viszont teljesen ránk, és a döntéseinkre vannak utalva, ezért jogosan szólal meg a lelkiismeretünk, hogy vajon megteszünk-e mindent a mi kis szeretetgombócainkért és  Földünkért.